SLOVENSKO ENGLISH
Akademski slikar Franc Vozelj

Biografija

slikar Franc Vozelj

Franc Vozelj, rojen 28.3.1954 v Kranju. Po končani šoli za oblikovanje se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1979 diplomiral na oddelku za slikarstvo. Leta 1981 je končal podiplomski študij slikarstva pri prof. Janezu Berniku.

Doslej je imel preko 80 samostojnih razstav doma in v tujini, sodeloval pa je na več kot 100 skupinskih razstavah. Med priznanji, ki jih je prejel za svoje delo, je velika Prešernova plaketa mesta Kranja za leto 1999.

Ukvarja se s slikarstvom in oblikovanjem. Od leta 1980 je član Društva slovenskih likovnih umetnikov (DSLU). Živi in dela v Kranju kot samostojni umetnik.

Franc Vozelj Detajl"V najnovejših slikah gre spet za slikarsko celostnejše postavljene posamezne figure ali figuralne skupine, predstavljene največkrat v gibanju ali postavljene v bolj ali manj nenavadne, včasih naravnost trpeče poze, ki prav tako izražajo prikrito notranjo dinamiko, vitalnost. Figure in figuralne skupine se pojavljajo v teh delih v izrazito osebno obarvanem likovnem rokopisu, v okvirih bogate in fino niansirane lestvice toplih rjavih in vijoličastih barvnih tonov in so komponirane v baročni diagonali ali renesančnem trikotniku. Obrisna risba je včasih poudarjena, drugih se spet izgublja v mehki fakturi, magmi barvnega podajanja. Umetnik postavlja vse te figure pred na videz abstraktno ozadje, ki pa je v resnici bogat slikarski prostor, zgrajen iz finega slikarskega tkiva, lestvice olivno zelenih, rumenih, okrastih barvnih tonov, z bolj ali manj agresivnimi akcenti drugih barv. Pri vseh teh, v žlahtnem slikarskem jeziku ustvarjenih podobah, bi težko zapisali, da gre zgolj za čiste slikarske študije, kajti človeška figura tu ni le pretveza, izhodišče, marveč mnogo več, kajti sleherna od njih vsebuje tudi izpovedni, čustveni ali celo čutno-erotični naboj."

Franc Zalar
© Akademski slikar - Franc Vozelj